Zagadka nr 2 – Pokładowe referencje

Pasażerowie statku mieli okazję skosztować wielu bardzo starannie przygotowanych dań, które serwowane były im o trzech porach dnia na śniadanie, obiad oraz kolację. Pasażerowie najczęściej na posiłki zapraszani byli do wspólnej sali, gdzie obsługiwała ich liczna kadra kelnerska. 

Wszystko na statku było dopięte niemal na ostatni guzik. Nie bez powodu ktoś wpadł na pomysł, aby poza krótką rozmową z pasażerami, poprosić ich o wypełnienie krótkiej ankiety. Jej wyniki pozwolą załodze statku zwrócić uwagę na kwestie do poprawy. Taki kwestionariusz pojawił się chociażby na transatlantyku “TS/S Stefanie Batorym”.

Wprowadzenie do zadania

Któryś z gości wykorzystał ankietę do tego, aby przekazać kucharzowi swoją opinię na temat dań. Aby słowa te trafiły tylko do kucharza, gość postanowił ukryć zdanie w kwestionariuszu zaadresowanym wyłącznie do kuchni statku.

Wewnątrz każdego rzędu składającego się z 4 kratek gość zapisał 4-literowe rzeczowniki związane z kuchnią i jedzeniem. Licząc, że tylko kucharz będzie w stanie dostać się do ukrytego zdania, postanowił zmienić szyk liter w każdym haśle. 

Twoje zadanie

Odkryj 21 haseł z kwestionariusza! Po poprawnym ułożeniu wszystkich rzeczowników, litery odczytane w pogrubionych kratkach od góry do dołu dadzą rozwiązanie hasła.